Здоров'я

Що їсти тернополянам, аби вберегтися від авітамінозу?

Не секрет, що весною нашому організму потрібна особлива турбота, адже він погано реагує на зміну погоди, тривалість дня, температуру. Через дефіцит вітамінів у нас може виникнути авітаміноз. Тож що робити тернополянам, аби вберегти себе від цього?

За словами дієтологів, найбільш вразливі люди до авітамінозу на початку осені, серед них – люди середніх років та підлітки. У дітей справа до авітамінозу не доходить, оскільки у них харчування збалансоване і догляд більш ретельний.

Ознаки авітамінозу

Найчастіше симптоми недостачі вітамінів – мультикомплексні, тобто, коли не вистачає кількох груп вітамінів.

Недостача вітаміну С – це часті застудні захворювання, кровоточивість ясен, розшарування нігтів, загальна втомлюваність. Здебільшого на першому місці – недостача вітаміну С. Він відповідає за імунітет, тому якраз на період початку осені припадає значна хвиля застудних захворювань (плюс сира погода). Також цей вітамін “відповідає” за кровотворення і обмін речовин, саме тому через недостачу вітаміну С ми можемо набирати зайві кілограми.

Недостача вітамінів групи В – втома, сонливість, депресія, тріщинки в кутиках рота, випадіння волосся, сухість шкіри. Також вони відповідальні за розумову діяльність. Найчастіше з групи вітамінів В буває недостача В₉, який відповідальний за кровотворення та функціонування нервової системи, відтак його нестача якраз і викликає отой втомлений, апатичний стан організму.

Вітамін D – на третьому місці по недостачі. Він синтезується шкірою під впливом сонячного проміння, тому взимку він виробляється значно менше. Цей вітамін відповідає за засвоєння кальцію, який у свою чергу відповідальний за функціонування кісткової тканини – ось чому на лютий-березень, особливо у громадян похилого віку, часто трапляються переломи внаслідок падіння, прояви остеопорозу.

Сухість і потріскання ліктів – свідчить про недостачу жиророзчинних вітамінів – А, D, E. До авітамінозу також належить і недостача мікроелементів, найчастіше – цинку і міді. Сухість шкіри і випадіння волосся – теж “їхній” симптом.

Якщо хоча б кілька з цих ознак турбують вас – варто покращити свій раціон, щоб запобігти посиленню авітамінозу. Якщо почуваєтеся геть погано – зверніться до лікаря.

Чим поповнити запаси організму

Вітамін А є: у коренеплодах, особливо моркві, яєчному жовтку, вершковому маслі.

Джерела вітаміну С: квашені продукти – капуста, помідори, огірки. Зокрема, у капусті – ударна доза вітаміну С, а також там є бактерії молочної кислоти, які підтримують мікрофлору кишківника, а саме там продукується 80% нашого імунітету. Ще у квашеній капусті є вітамін U, який сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка. Також джерела вітаміну С – ківі (2 штуки містять добову норму цього вітаміну), цитрусові і всі види капусти.

Джерела вітамінів групи В: каші, сезонні коренеплоди, червоний перець, яблука, кріп, петрушка.

Вітаміном D багаті жирні сорти морської риби, вершкове масло, ікра, яєчні жовтки. А от у морепродуктах, вирощених не на волі, цього вітаміну значно менше.

Вітамін Е містять усі олії, в тому числі і звичайна соняшникова.

Вітамінний раціон

Загальні рекомендації дієтологів у боротьбі з авітамінозом – спланувати свій раціон так: 50% – свіжі овочі та фрукти або квашені, цитрусові, ківі, капуста, пророщені зерна (будь-які – пшениця, гречка).

Консервація не підходить. Фахівці рекомендують вживати її тільки на свята, або коли дуже вже любите, адже там дуже багато солі, яка провокує процеси в організмі, внаслідок чого “стрибає” тиск, а також – надлишок солі заважає засвоєнню інших мікроелементів.

Ще 25% раціону – мають складати варені крупи. Ще 25% – якісне м’ясо, риба, кисломолочні продукти, яйця. Причому риба – жирна морська, 2-3 рази на тиждень, яйця – до 5 штук на тиждень, масло – 25-30 грамів на добу, горіхів – грамів 40. Кисломолочних продуктів дорослій людині достатньо 100-150 мілілітрів на добу.

Ви здивуєтеся, але щоб не провокувати авітаміноз – варто відмовитися від надлишку кофеїномістких напоїв. Вони не бадьорять, а навпаки. Кава, чай та інші кофеїномісткі напої заважають засвоюватись вітаміну С. Тому при втомлюваності, сонливості, слабкості ці напої краще обмежити. А замінити їх на відвар шипшини – рекордсмен за вмістом вітамінів, або компот сухофруктів без цукру,

Свіжовичавлені соки, фреші та смузі також багаті на вітаміни, але вживати їх варто не більше склянки на добу, 150-200 мілілітрів. Втім, за словами лікаря, все одно краще з’їсти свіжий фрукт.

Про вітаміни з аптек

Варто запам’ятати одне важливе правило: мультивітамінні добавки не слід приймати без рекомендації лікаря. Тому що цим несвідомо можна завдати собі більше шкоди, ніж користі.

Вітамінні комплекси слід призначати після печінкових проб і біохімічного аналізу крові. Тому що якщо є порушення роботи печінки або ознаки дизбактеріозу, наприклад, то завдамо мультивітамінами організму шкоди. Також лікар за необхідності може призначити прийом якогось одного вітаміну, що буде більш корисно.

Тож харчуйтеся правильно, не «нелягайте» на аптечні вітаміни, замініть їх краще свіжими фруктами і забудьте про слово «авітаміноз». Додати до цього це регулярні прогулянки на свіжому повітрі — і бадьорий настрій та хороше самопочуття вам гарантовано.

Related Articles

Back to top button
Close
Close